Kozí farma Sedlák ze Šošůvky obsadila v soutěži Farma roku 2017 třetí místo

  • 16. prosince 2017
  • 5 minut čtení
  • 262
Farmou roku 2017 se stává…

Adventní čas je pro členy Asociace soukromého zemědělství ČR a jejich příznivce již spoustu let nejen obdobím rozjímání a příprav na vánoční svátky, ale také netrpělivě očekávaným okamžikem spojeným s vyhlášením výsledků soutěže Farma roku. Vyvrcholení jejího letošního, v pořadí již 16. ročníku, se uskutečnilo dnes večer v pražském Divadle ABC před zraky více než pětistovky hostů, mezi kterými nechyběla řada osobností. Pořadí jednotlivých rodinných farem vyhlásili a ocenění jim předali kandidáti na prezidenta ČR.


Slavnostní večer je pro všechny přítomné vždy plný napětí až do posledních okamžiků, neboť teprve v jeho průběhu se prostředním videoklipů dozvědí, kterých pět farem bylo do soutěže nominováno a postupně pak také jejich konečné pořadí. Roli při rozhodování hodnotitelské komise hrají celkový vzhled farmy, organizace práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj a zapojení rodiny do chodu farmy. Které z těch, jež byly nominovány z řad členů 48 regionálních organizací a svazů ASZ ČR, oslovily porotu nejvíce?


Vítězem letošního ročníku soutěže rodinných farem z různých koutů naší republiky, s různorodou charakteristikou, strukturou či velikostí hospodářství, které prezentují svůj podnikatelský záměr, se stala Včelí farma Cihlářovi z Kopeče na Mělnicku. Její příběh nejlépe dokládají před čtvrtstoletím pořízené fotografie, na nichž jsou místo dříve opečovávaného hospodářství pouhé ruiny. Změnit komunisty zabraný a následně roky devastovaný statek a jeho okolí, které sloužilo jako veřejná skládka, na místo vhodné k životu a podnikání, stálo Ladislava Boháče a jeho rodinu spoustu sil. Odměnou je dnes nejen jemu, ale i dceři Janě Cihlářové s manželem Petrem doslova výstavní usedlost, která neunikne pozornosti žádného zákazníka mířícího do této obce pro kvalitní med. Kromě hospodaření na původních 45 hektarech půdy je hlavním zaměřením jedné z největších farem svého druhu u nás právě chov včel o počtu 1200 produkčních včelstev, opylovací činnost formou služby pro zemědělce a sadaře, a produkce řady jednodruhových a ochucených medů ve vlastní faremní provozovně s prodejem koncovým zákazníkům.


Stříbrnou příčku vybojovala farma rodiny Mačlových z Mačic. Rodinná tradice hospodaření a pohostinství v této vísce v podhůří Šumavy se datuje od počátku minulého století a své pokračování našla v osobě nezdolného Jana Mačla a jeho blízkých. Na okraji obce nově vybudovaná moderní farma slouží k chovu skotu s tržní produkcí mléka o počtu 150 kusů, téměř 200 hektarů okolních pozemků spadá do režimu ekologického zemědělství. V obnoveném původním hostinci a penzionu pak Mačlovi poskytují agroturistické služby. Hovězí maso ze skotu plemene aberden angus, chovaného na hospodářství v nedaleké Vísce, je z části zpracováváno ve faremní bourárně. Rodina, nedávno rozšířená o čtvrtou generaci, do budoucna zvažuje i výrobu mléčných produktů.


Bronz obsadila Kozí farma Sedlák, jejíž historie v obci Šošůvka, samém srdci tak trochu tajemného Moravského krasu, je stará více než dvě stě let. Veterinární lékař Jan Sedlák se svou ženou Evou na ní navázali velmi záhy po změně režimu. Čtyřicítka hektarů z větší části luk a pastvin v této chráněné krajinné oblasti slouží výhradně k chovu dvou stovek bílých krátkosrstých koz. A již čtvrtstoletí tu Sedlákovi, coby průkopníci, vyrábějí s láskou a péčí výborný kozí sýr, k němuž postupně přibyla široká škála nových výrobků prodávaných jak ze dvora, tak v řadě obchodů nejen na jihu Moravy. Potřebnou zastupitelnost na farmě, která je vděčným cílem mnoha nejrůznějších exkurzí, již několik let zajišťuje další generace - syn Jan a dcera Vendula.


Jako čtvrtá se umístila Farma Vilímovský z Trhového Štěpánova. Začátky hospodaření vyučeného truhláře Václava Vilímovského, který na podzim roku 1989 odešel z pražského Smíchova do Trhového Štěpánova, a k zakázkové výrobě nábytku si přibral i hektar půdy po prarodičích a dalších pár si pronajal, by se daly nazvat metodou pokus - omyl. Dlouhé roky rozšiřovaný chov mléčného skotu s více než stovkou dojnic se před několika lety přestal slučovat s vážnou nemocí hospodáře. Farma se tak nyní kromě rostlinné výroby na 200 hektarech převážně orné půdy zabývá výkrmem jalovic a produkcí žádaného vyzrálého hovězího masa ve vlastní bourárně. To kromě prodeje ve faremním obchůdku míří prostřednictvím společnosti Makro do jejích tří pražských prodejen, ale i vyhlášených restaurací.


Páté místo náleží farmě rodiny Černých ze Sirákova. Ohromná dávka odhodlání, víry a naděje stála na počátku hospodaření manželů Ludmily a Lubomíra Černých, když s šesti hektary navrácené půdy a několikamilionovou půjčkou na stavbu stáje začali budovat rodinnou farmu na kraji obce Sirákov nedaleko Žďáru nad Sázavou. Velmi kvalitní chov 150 kusů mléčného skotu plemen holštýn a brown swiss, obhospodařování 117 hektarů půdy s důrazem na krajinotvorbu a výrazný rozkvět celé farmy jsou již společným výsledkem práce dvou generací - tedy i syna Lubomíra a snachy Jany. Ta s oblibou a hrdostí říká, že jejich čtyři děti ve věku od dvou do 18 let jednou nedostanou dědictvím alba fotografií ze zahraničních dovolených, ale hospodářství s kouskem země, co ponese jejich rodné jméno.


Všech pět letošních statků téměř bezezbytku vyjadřuje to, co se v naší společnosti odehrálo od roku 1989. Od převzetí zdevastovaných hospodářství přes počáteční nesmělé a mnohdy neumělé kroky v hledání svého místa na složitém a socialismem pokřiveném trhu, až po nesporné pozitivní dopady vstupu České republiky do Evropské unie nejen na další rozvoj soukromých hospodářství. Stále je ale třeba mít na paměti, jak moc je důležité, aby v naší zemi byly zachovány takové základní hodnoty, jakými jsou svoboda a demokracie - stěžejní pilíře, bez nichž by to opravdu nešlo.


„Opět se k naší velké radosti ukazuje, že sedláci jsou většinou ve svých postojích a názorech stálí, stejně jako ti před 70 léty. A že jsou těmi, kdo mohou na svých příkladech a příbězích svých rodin dokumentovat jak příležitost, okleštěnou nesmyslnými politickými nebo byrokratickými omezeními, dokážou v praxi proměnit v příkladná hospodářství, která se opět a možná někomu navzdory, stávají neodmyslitelnou součástí českého venkova,“ uzavírá předseda ASZ ČR Josef Stehlík.

Používání cookies zavřít
Pomocí souborů cookie můžeme web přizpůsobit vašim potřebám. Jsou nutné pro správné fungování našeho webu.
Můžeme vám díky nim také zobrazovat přizpůsobené nabídky a propagační akce na našich stránkách. Prohlížením webu s nimi souhlasíte. Nad vším máte samozřejmě kontrolu. Soubory cookie můžete kdykoli spravovat či vymazat ve vašem prohlížeči.