
ŠKOLENÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA MALÝCH PŘEŽVÝKAVCŮ
TERMÍN: 26. 3. 2025 (deadline přihlášek: do 12. 3. 2025)
MÍSTO KONÁNÍ: Ke Dvoru 12a, Praha 6
PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Ing. Růžena Seydlová, Ph.D., Hedvika Dragounová
ČASOVÝ ROZVRH: 9.00 – 14.00 hod. (prezence od 8.30 hod.)
CENA: 3 000 Kč bez DPH
CÍL:
Zajistit účastníkům ucelené znalosti o hygienických a technologických požadavcích na produkci a zpracování mléka malých přežvýkavců, včetně možností zlepšení kvality produkce.
PROGRAM:
Teoretická část
1. Chov a produkce mléka
- Přehled plemen, vývoj stavů, užitkovost
- Velikost a technické zabezpečení farem
2. Kvalita mléka
- Hygienické požadavky, příprava na dojení
- Normy a certifikace pro kozí a ovčí mléko
- Mikrobiologická kvalita a počet somatických buněk
3. Faktory ovlivňující kvalitu
- Změny po úpravě technologie dojení
- Možnosti zlepšení mikrobiologických parametrů
Technologická část
1. Základní technologické principy
- Principy zpracování mléka na farmách a přehled produktů
2. Suroviny a jejich vlastnosti
- Výběr suroviny: klíčové požadavky na látkové složení mléka
3. Hygienické standardy a vybavení
- Zásady hygieny při výrobě mléčných produktů
- Základní laboratorní vybavení potřebné pro kontrolu kvality
4. Praktické ukázky a aplikace
- Nejčastější technologické chyby a jejich řešení
- Praktické ukázky zpracování